"Ако искаме да хванем последния вагон на последния влак за членство в Еврозоната и Шенген - 1-и януари 2024 година, трябва да се направи правителство на всяка цена. Ще се надявам до последно да се направи правителство. Прави чест на първата политическа сила (б.р ГЕРБ-СДС), че се опитва да намери решение още от самото начало, без условия и с всички възможни компромиси. България има нужда от работещо правителство и парламент. Сега България остава сама, изолирана, извън шенгенската зона. Огромният провал е, че нямаме работещи институции, а президентът Радев играе друга политическа игра". Това каза Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012 г. – 2017 г., в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус", в коментар по темата "Каква цена ще продължава да плаща България, ако не сформира правителство".

По думите на Плевнелиев ние се превръщаме за всички други в ЕС в пример на проблемна държава и нация. Оказваме се неспособни като нация, като държава и политически елит да се обединим около една национална цел. Оказваме се дълбоко разделени, както никога до сега и провалени  в собствените си усилия да постигнем завета на дедите, на будителите, на революционерите на България, които ни завещаха да бъдем равни с другите европейски народи, да изградим чиста и свята република.

Това означава демокрация от европейски тип, социално отговорна икономика и интеграция на България с Европейския съюз, съюз за мир и човешки права, за просперитет и за развитие.

"Изключително жалко е, че се превръщаме в много по-провалени от тези около нас- Румъния, Хърватия, които преди няколко години бяха далече назад от нас, а сега те ни задминаха в последните три години. Отговорността е ясна, тя трябва да бъде посочена - президентът Радев, който сееше разделение и продължава да го прави в обществото, особено в последните три години под високо вдигнатия му юмрук и министър-председателят Петков (б.р. Кирил Петков).  Двамата заедно обикаляха и обясняваха на всички европейски лидери колко корумпирана е България, които обясняваха на всички европейски партньори как България се  управлява от министър-председател мутра и главен прокурор - мафия. Тези двамата, нарушавайки системно Конституцията на република България, която ги задължаваше да работят за доброто име и репутация на страната, доведоха до това, че практически България ще бъде оставена сама, изолирана и тази цена ще я платят българските граждани, българският бизнес. Най-лошото, ако останем изолирани, предстои", каза в анализа си Росен Плевнелиев.

За "Продължаваме Промяната" няма никакво съмнение за техните цели - те са популисти и то леви популисти. Те се борят и знаят как да се заиграят със страховете и надеждите на хората, но в нито една държава не са решили проблемите на хората.  Популистите имат нужда от удобен враг и те си избраха Бойко Борисов, разказана на целия свят за неща, които не доказа,  дори стигнаха до там да го арестуват незаконно. От тази гледна точка за един министър-председател на Нидерландия, Марк Рюте, който вижда как министър-председателят на България Кирил Петков арестува незаконно опозиционен лидер, а президентът  на републиката Румен Радев системно нарушава Конституцията, има достатъчно аргументи да каже и на това се позовава - на липса на върховенство на закона и на борба с корупцията, тъй като Шенген е изцяло политическо решение.

Докато популистите Румен Радев и Кирил Петков в последните три години дадоха всичко от себе си да покажат на българите какво е една държава да бъде управлявана от  популисти - дълбоко разделени, с измислени врагове, с безумни и безсмислени битки, с никакви стратегически приоритети, с никаква цел, която да можем да постигнем заедно като общество и която те да могат да дефинират, накрая го докарахме до там - до "българския казан", в който сами да се дърпаме, става ясно от думите на Плевнелиев.

"Много се надявах "Демократична България" да бъдат по-различни, да излязат от омразата, от агресията и разделението на Кирил петков и Асен Василев и да покажат, че са наистина системна партия, която разбира основната отговорност наситуацията, в която се намираме днес. Защото случващото се с Шенген е огромен провал за управляващите, за целия политически елит, включително за ДБ, но то е провал и за ЕС и разбира се и за САЩ. Защото  от тук нататък ще има все повече и повече популизъм", допълни президентът. 

Грешка е оттук нататък България да започне да блокира решениятана на Австрия и Нидерландия. Решението е друго - да се стегнем, да постигнем консенсус, да съставим правителство, да оставим парламентът да работи, да приемем всички необходими закони, мерки и действия, включително и да се преговаря в Хага и Виена, да се адресират проблемите и да се работи за доверие. Останалото е популистка игра. 

Оставането на България сама, на втора скорост, някъде в перферията на Европейския съюз е огромна загуба за всички демократично мислещи и проевропейски българи. Единствените печеливши от оставането на България в изолация, са Путин и популистите, става ясно от думите на Плевнелиев.

"За да не изпуснем и последния вагон на последния влак, ни трябва редовно евроатлантическо правителство и народно събрание сега. Това е, което говорихме със Соломон паси от два месеца и това е, което Кирил Петков и "Продължаваме Промяната" блокираха, каза президент Плевнелиев.

Цоня СЪБЧЕВА