Насърчаването на инвестициите и търсенето на растеж, базиран на инвестиции трябва да се издигне в национален приоритет. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ Росен Иванов – член на УС на BESCO, управляващ партньор на Black Peak Capital. Промени в Закона за насърчаване на инвестициите са необходими, но те няма да решат всички проблеми, смята Иванов.

Инвестициите в инфраструктура, образование, съдебна реформа са фундаментални за развитието на страната ни, но има и множество мерки, които могат да бъдат предприети за насърчаване и на българските, и на чуждестранните инвестиции. "Инвестиционен маркетинг на държавата, изграждане на нови индустриални зони, което вече се случва. Един от аспектите е промяна на Закона за насърчаване на инвестициите. Ако искаме да сме конкурентни, трябва да имаме адекватни мерки, иначе изпускаме много значими инвестиции, които се случват“, коментира Иванов. 

Той сподели впечатленията си от проведената на 18 април среща на BESCO с политици, експерти и институции на тема "Инвестициите в България – как да станат повече?“. Според него има чуваемост сред политиците за проблемите на индустрията и воля за реализиране на реформи. "За нас важното е да представим проблема, да има обществена дискусия, да има едно или две нива на дълбочина на разбиране на проблематиката“, коментира Иванов. 

Българската икономика е стигнала ниво, на което факторите, довели до растежа, на този етап са изчерпани до голяма степен. Реално са необходим инвестиции, които да вдигнат продуктивността на хората, които работят в икономиката.  

"Ако искаме да сме част от създаването на нови индустрии и част от глобалните вериги за доставка, независимо дали ни харесва концепцията за държавна помощ, ние трябва да я предоставяме като един от елементите за това да привличаме инвеститори“, каза Иванов. 

По думите му икономиката върви към преструктуриране по еволюционен път. "Вижда се, че вече затварят производства с по-ниска добавена стойност, за които заплатите и евтината работна ръка са основно конкурентно предимство. В Русе затвори една фабрика за текстил. Вече се създават повече работни места в сектори като електроника, части за автомобили, които са по-високопродуктивни и с по-високи възнаграждения. Този процес се случва еволюционно, но идеята е да го ускорим“, обясни Иванов. 

Като един от фундаменталните проблеми на българската икономика той посочи неравенството между София и останалата част от България. "Те са като две отделни държави в момента. По икономически параметри София може да се разглежда като развита държава, но има региони, които са на нивото на някои африкански държави като БВП на глава от населението. Насочването на инвестиции към тези региони трябва да е абсолютен национален приоритет“, смята експертът.  

Вторият фундаментален проблем е структурата на работната ръка в България и заетостта в сектори с ниска добавена стойност. "По-ускореното изваждане на тези хора и предоставянето им на възможност да работят в сектори с по-висока добавена стойност е ключово предизвикателство в момента“, подчерта Иванов.  

Според него България има добър шанс да се възползва от релокирането на производства от Азия в Европа, както и от създаването на нови индустрии, свързани с електромобили и батерии. "Имаме пореден шанс и не трябва да мислим и да гледаме отстрани, за да не изпуснем и този шанс. Донякъде по-ниската изходна позиция е предпоставка да се правят по-смели реформи и да се мисли по-смело, за да можем да наваксаме“, смята Росен Иванов.