Българският министър Росен Христов бе гост и единственият поканен чуждестранен министър на енергетиката за откриването на разширението на газохранилището в Силиври, Истанбул. Увеличаването на капацитета от 3,2 милиарда на 4,6 милиарда кубически метра бе отбелязано днес с официална церемония от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

По думите на домакините това разширение превръща газохранилището в най-голямото в Европа и е важна стъпка за енергийна сигурност. Министър Христов поздрави турския президент, както и ръководството на държавната енергийна компания Боташ за инвестицията.

Поканата към българския министър дойде дни след посещението на държавния глава Румен Радев в Истанбул, където той проведе среща с турския си колега. Една от основните теми по време на визитата беше задълбочаване на сътрудничеството в сферата на енергетиката.

Министър Христов бе придружен от изпълнителните директори на Булгаргаз - Деница Златева, на Булгатрансгаз - Владимир Малинов, както и от началника на политическия кабинет Любомира Ганчева.

Визитата продължава и утре с преговори за дълготрайно сътрудничество с турския министър на енергетиката Фатих Дьонмез и ръководството на Боташ.