В предишното правителство не е имало компетентност по отношение на енергетиката. В последния си ден министър-председателят отиде в АЕЦ "Козлодуй“ и нареди сключването на договор с "Уестингхаус". В България е решено да се търси доставчик, който не е от Русия, но ядреното гориво на "Уестингхаус" не е лицензирано, а технологията не е доработена. Договор не е сключен, но е направен опит да се ограничат всички други възможни доставчици“.

Това заяви в "Тази събота“ министърът на енергетиката Росен Христов. Той добави, че друг основен конкурент е френска компания, която произвежда сходни на касетите, използвани в АЕЦ "Козлодуй“. Според него отменянето на постановлението на Министерския съвет ще позволи включването на на компании с други оферти в търга за ядрено гориво.

"Не продадох българските интереси. Не само, че не ги продадох, но ги и защитих“, подчерта Христов в отговор на коментар в социалните мрежи на министъра на енергетиката в редовния кабинет Александър Николов.

"Домакинствата, които потребяват над 800 киловатчаса електроенергия на месец, ще продължат да плащат ток по ниската тарифа. Консумираната енергия над тези 800 киловатчаса, ще бъде по пазарната цена, определена от дружествата“, посочи министърът.

"Няма опасност от режим на тока през зимата. Енергетиката е в добро състояние. България е и нетен износител на електроенергия“, добави той.

За момента няма опасност от пренатоварване на електропреносната мрежа, обясни министъра, но уточни, че не е препоръчително много домакинства да сменят начина си на отопление:

"Излишни разходи и инвестиции е смяната на енергия. След две години другият източник може да стане по-скъп“.

Относно доставките на природен газ министърът уточни, че се подготвя търг през ноември за доставките за следващата година.