Този договор е първата крачка в мащабно сътрудничество между енергетиките на двете страни. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на церемонията по подписването на договора между "Булгаргаз" и Botas, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

"Днес е исторически момент с подписването на споразумението за сътрудничеството между двете национални енергийни компании, "Булгаргаз" и Botas, чрез което "Булгаргаз" получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Република Турция и компанията Botas. Благодарение на това споразумение ние осигуряваме възможността да закупуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме в турска страна, където на нас логистично ни е най-удобно".

"През изминалата година имахме сериозни проблеми с доставките на природен газ именно заради недостига на инфраструктура и претоварването на терминала Ревитуса в Гърция, така че сега съвместно с колегите от Турция решаваме този проблем, като искам да подчертая, че това решение е не само от национално и регионално значение, а и от европейско. Този договор е и много символичен, първата крачка в такова мащабно сътрудничество между енергетиките на двете страни", каза Христов.

Министърът на енергетиката обясни, че двете страни са положили всички усилия, за да може да се стигне до споразумение във възможни най-кратки срокове. 

"Буквално три седмици, след като президентите на двете страни, президентът Радев и президентът Ердоган, договориха мащабното сътрудничество между двете държави, няколко седмици след това ние успяхме да превърнем тяхната инициатива в практическо решение, което дава възможност за взаимно изгодно развитие в сферата на енергетиката на нашите две страни", обясни Христов.

Министърът на енергетиката на република Турция Фатих Дьонмез заяви, че с подписването на протокола между двете страни се повишава сигурността на доставките на природен газ в целия Балкански полуостров

"Днес подписахме един протокол, който ще развие сътрудничеството по отношение на природния газ между двете страни. Освен това протоколът е важен за повишаване сигурността на доставките в Балканския регион. Срокът на това споразумение е тринайсет години, милиард и половина куб. м. газ ще бъде трансфериран и както казах и по-рано, сигурността на доставките в Европа и България ще бъде повишена. Нашите пет терминала ще имат принос за този процес. В Турция имат седем различни линии и терминали за LNG, което е една важна стъпка за това Турция да бъде център за доставки на газове, тоест така още една тухла влагаме в тази цел. Както страните доставчици, този капацитет ще бъде увеличен, благодарение на общите усилия", заяви Дьомнез.