Не предвиждаме да затваряме ТЕЦ-овете от 2025 г. Това каза министърът на енергетиката Росен Христов пред журналисти след кръглата маса на тема "Българската енергетика – Стратегия 2023-2053", предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Народното събрание взе решение да не изпълняваме този ангажимент. Ние продължаваме да работим съгласно решението на Народното събрание, което ще означава загуба на някакви средства по Плана за възстановяване и устойчивост", каза още министърът.  

Той коментира и темата с развитието на ядрената енергетика и идеята за 2 нови блока в "Козлодуй" и в "Белене", като посочи, че анализите показват позитивен икономически ефект.

"Имайте предвид, че като говорим за ядрена енергетика и вече решихме, че ще развиваме такава, влизаме в детайлно проучване за всеки един проект. Стойността зависи какво правим със съществуващото оборудване. Това е вече следващата стъпка. Ние умишлено не насочвахме ресурси към такова детайлно разработване, тъй като искаме да видим дали България се обединява около развитието в ядрената енергетика. В момента, в който решим, че развиваме ядрена енергетика и гоним максимално възможните четири блока, ние от тук нататък започваме с меморандуми и детайлни предпроектни проучвания", подчерта Христов.