България е генерирала 3 млрд. лв. от износ на енергия за 2022 година. Енергетиката в България стоя прекалено дълго без стратегия. В енергетиката всичко е дългосрочна стратегия. Въпреки че нашето правителство трябва да работи в кратък период, ние решихме да започнем работа. Това е изключително полезно и искаме да дадем летящ старт. Това каза пред журналисти на международния форум "Власт и бизнес заедно за зелена енергия" служебният министър на енергетиката Росен Христов, предаде репортер на "Фокус"

"Не успяхме да е обсъдим в Комисията по енергетиката и в пленарна зала, но имаме надежда, че подготвяме една дългосрочна стратегия. Нашите анализи показват един плавен ръст на консумацията на електроенергия, базиран основно на електрефикация на индустрията, използване на водород като заместител на природния газ. В момента България е една от енергийните лидери. Това ни дава сигурност, дори в момент на авария намаляваме износа, но вътрешното потребление е гарантирано. Това е предимство, което много държави не притежават", допълни Христов. 

Под думите му електроенергията трябва да е на приемливи цени.

"В един момент имаше газ, но никой не искаше да го купува. За да имаме ниски цени, използваме основно природните дадености, компетенциите Ние сме първата държава на Балканите, които експлоатират ядрени реактори. ВЕЦ-ове имаме дъглогодишен опит", каза още министърът. 

Той посочи, че България може да бъде в челните позиции по декарбонизация.

"Това няма как да стане от днес за утре, с гигантски скок. Много е важно да има плавен преход. Взехме предвид политическата воля и затова много от нещата са взети от програмите на различните политически партии. Това е с цел да получим нещо, което е и икономическо, и политическо", допълни Христов.