Служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви в ефира на bTV, че "Булгаргаз“ си търси 40-те милиона от ТЕЦ "Варна“ и се води дело.

Така той отговори на въпроса защо "Булгаргаз“ не е потърсило 40-те млн. лв. от ТЕЦ "Варна“, тъй като представителите на "Булгаргаз“ не се явяват на делото, което се води.

"Представителите не се явяват, защото не е готова експертиза, която е трябвало да бъде представена на това изслушване. Съответно то е отложено за февруари", каза служебният енергиен министър.

“Защо договор с такъв клиент няма банкова гаранция, която да обезпечи плащанията? Договорът с ТЕЦ "Варна“ умишлено е направен такъв, че да има трудна събираемост и това да става по съдебен път. Но ние си водим делото, вярвам, че ще го спечелим и тези пари ще бъдат събрани“, каза Христов.

Служебният енергиен министър заяви, че купуваме газ от търгове, "които провеждаме по най-прозрачния възможен начин с участието на най-големите международни компании.“

"Ние сме бедни откъм достъп до терминали. Единствените държави, които имат терминали за втечнен газ, които ние можем да ползваме, са Гърция и Турция. В момента имаме договорка и с двете страни да ползваме такива терминали. Постигнали сме максимална диверсификация. Т.е., когато договаряме с доставчици на газ, вече имаме пълна възможност да им осигурим слотове“, каза Христов.