Очаква се днес правната комисия да започне разглеждането на законовите промени, свързани със съдебната реформа, и на второ четене.

Главният прокурор да бъде разследван от шефа на следствието или от съдия, са двете идеи, които минаха като обсъждани и в пленарната зала.

"Според мен нито един от тези подходи не е правилен. Определям законапроекта, предвиждащ за изменение на закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, като шедьовър на антиправото с отчайваща противоконституционност“, заяви в ефира на bTV адвокат Росен Димитров.

"Конституцията никога не е била обект на такова грубо погазване на нейните разпоредби. Догодина тя ще навърши Христова възраст – 33 години, и за първи път определени идеолози на промяната, си позволяват по такъв груб начин да се съобразяват с нейните разпоредби“, каза още той.

"Конституцията е установила държавен монопол върху осъществяването на определени дейности. С такъв държавен монопол разполага прокуратурата по отношение на осъществяване на нейната основна функция по повдигане и поддържане на обвинение“, обясни още Димитров.