Очаквано рокадите в МВР вече са факт. Служебният министър-председател Димитър Главчев назначи двама заместник-министри във ведомството. Кои са те?

За заместници на министър Калин Стоянов са избрани Стоян Темелакиев и Тони Тодоров. Те заемат местата на Кирил Ценкин и Ивелина Дундакова, които са отявлени фаворити на ПП-ДБ. Преди време отстраненият Кирил Ценкин, който е бивш служител на Национална служба охрана, е отговарял за личната охрана на Кирил Петков. Миналата седмица, още преди да се отприщи със страшна сила мегаскандала с Живко Коцев, самият Калин Стоянов пък призна, че Петков е поискал от него да сложи на оперативния щаб на изборите точно Ценкин. "Продължаваме промяната - Демократична България" пък са предложили Ивелина Дундакова за министър на вътрешното ведомство след ротацията, но от ГЕРБ са отказали, съобщи лично Николай Денков.

Кой е Стоян Темелакиев?

Стоян Темелакиев е бил вътрешен зам.-министър и преди: от декември 2021 г. до август 2022 г. в кабинета "Петков" при Бойко Рашков и в периода юни 2023 г. - ноември 2023 г. в кабинета "Денков" при министър Стоянов и реално сега е върнат на поста си. Той си навлече гнева на Денков, като оперативно отговорен за полицеското насилие на протеста срещу ръковоството на БФС в нощта на погромите в София, като вече бившият премиер отбеляза, че Темелакиев е бил личен избор на Стоянов за негов заместник. 

Новият зам.-министър е работил единствено в системата на МВР, като е изпълнявал и длъжността главен секретар през 2021 г. в служебното правителство на Стефан Янев. Темелакиев е завършил е магистратура по прави ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград.

Кой е Тони Тодоров?

В края на септември 2023 г. тогава началникът на отдел "Охранителна полиция" в Столичната дирекция на вътрешните работи, комисар Тони Тодоров, освободи поста и напусна МВР по свое собствено желание.

В мотивите за решението си полицаят от кариерата бе посочил "лични причини".

На 22 септември 2023 г. от вътрешното ведомство потвърдиха за "Фокус", че той вече не е на позицията, като не дадоха повече подробности за решението му да си тръгне точно в този момент и след дълги години служба в системата на МВР.

Припомняме, че комисар Тони Тодоров оглавяваше "Охранителна полиция" през предходните две години, като преди това беше зам.-директор на отдела в размирни времена на протести, блокади и палаткови лагери на Орлов мост в София, ковид пандемията и други.

През 2022г., навръх професионалния празник на полицаите, Тодоров бе награден с Почетен знак на МВР – Първа степен. Работи в системата близо 20 години, като последователно е заемал изпълнителски и ръководни длъжност. Притежава образователно-квалификационна степен "магистър" от Националния военен университет "Васил Левски“ – гр. Шумен.