На все повече пчелари у нас се налага да разпродават бизнеса си.

Причина за това са увеличаващите се разходи за добив на мед. Като втори определящ фактор от сектора посочват, спада на изкупната цена на тяхната продукция.

Така на практика родното ни пчеларство е изправено пред фалит. Въпреки затрудненията в сектора, държавата затяга все повече контрола върху етикетите на бурканите с мед.

На тях вече задължително трябва да бъде изписана страната производител, като целта била на пазара да няма фалшиви продукти. От сектора приветстват новата мярка, но настояват държавата да се намеси за решаването на по-важните проблеми - в противен случай пчеларите ще излязат на протест. 

 "Ние не говорим вече за печалба при нас. Ние говорим за оцеляване - буквално. За да запазим това, което имаме, не да го разширяваме, ние сме принудени да теглим заеми, за да оцелеем. Просто стоим, надяваме се, буксуваме, рефинансираме - наникъде сме", споделя Йордан Великов, пчелар от вече 12 години. 

Смъртността сред пчеличките и инфлацията са пагубни за сектора и скоро може да се окаже, че няма да има кой да произвежда български мед повече.

"Нещата станаха страшно скъпи, а реално продукцията ни е на ниски цени, крайно ниски цени. Даже в момента много колеги няма да възстановят зимна смъртност. Има такива, които мислят да се откажат, дори да препродадат, ако има някой желаещ дори да си продадат бизнеса", посочва Стойко Василев, председател на "Пчела - Балчик 2019".

Според сектора изкупната цена на тяхната продукция е най-ниската в Европа. Проблем се оказват и капризите на времето, а държавата не проявява толеранс към тях. Това съобщиха от NOVA.