Не очаквахме убиецът на сина ни Филип да бъде освободен, предвид законовите разпоредби и това в което е обвинен. Това споделиха в ефира на bTV родителите на момчето Николина Петкова и Красимир Арсов.

Припомняме, че на 2 септември 2023 г. автомобил, управляван от употребилия алкохол Петър Тодоров уби на пешеходна пътека в идеалния център на София 15-годишния Филип. Според разказите на хората в района, мъжът е бил толкова пиян, че е успял да спре автомобила си едва на триста метра след пешеходната пътека. Карал е с над 80 км/час, при ограничение 30 км/ч.

"Както често се случва у нас – съдиите и прокуратурата са на страната на убийците, а не на страната на жертвите и на техните близки“, каза с тъга майката на убитото на пешеходна пътека дете Николина Петкова.

"До 2 септември 2023 г. смятат, че живеем в една що-годе правова държава. Да, има някакви проблеми, но се решават – къде по-трудно, къде по-лесно. След това обаче аз съм в потрес от това, което научих за съдебната система. При все, че нашият случай дори върви бързо в сравнение с останалите дела за загинали по пътищата“, обясни бащата на Филип – Красимир Арсов.

Той обясни също така, че има пет фактора, които водят до смърт на пътя. Първата причина е превишената скорост – няма случай обвиняемият да не е превишил в пъти ограниченията на скоростта. Вторият фактор е свързан с употребата на алкохол или наркотици, а често и двете в комбинация.

Следващият фактор според Красимир Арсов се корени в грубото отнемане на предимство – дали ще е на червен светофар или на пешеходна пътека. Четвъртата причина за смърт на пътя е в това, че голяма част от младите шофьори карат твърде бързи коли, а петата – лошото състояние на пътищата.

"Искам само да уточня, че убиецът на сина ни не е спрял по собствено желание. Шофьорите на автомобилите преди него са го принудили да спре“, поясни Николина Петкова.

"Аз наистина съм в потрес. Приключило е разследването и делото започва. Оказа се, че в България има една или две лаборатории, които правят кръвни тестове за алкохол и наркотици. Наскоро вътрешният министър откри трета лаборатория, а на България ѝ трябват 28“, каза още Красимир Арсов.

Бащата на Филип посочи, че делото е седяло "на трупчета“ цяла година преди да излезе резултатът от кръвната проба на мъжът, блъснал сина му на пешеходна пътека.

"След това се сблъскахме с втори системен проблем. У нас има 180 експерти по пътно-транспортни произшествия. Обикновено делата се дават на двама-трима. Плаща им се когато може. И експертизите – особено в провинцията, се бавят по две-три години. Пред това време делото не се гледа, а обвиняемият е на свобода“, посочи още опечаленият баща.