Няма да бъдат затварят въглищни централи, това каза в ефира на NOVA NEWS депутатът от "Продължаваме промяната“ Радослав Рибарски.

Той обясни, че договорката за 40% да се намаляване въглеродните емисии датира още от "зелената сделка“, много преди Плана за възстановяване и устойчивост. Планиране работата на определени въглищни централи може да постигне този заложен процент, допълни той.

"Гърция избра другия вариант, директно затваряне на въглищни централи, в България това няма да се случи и то е потвърдено от Европейската комисия“, бе категоричен Рибарски.

В настоящата версия на Плана за възстановяване и устойчивост риск от това, не се очаква хора, които работят в тази сфера да изгубят работата си, тъй като България няма задължения за извеждане от експлоатация, допълни той.

Небитовите потребители получават компенсации за цените на електроенергията, а битовите потребители са на регулиран пазар, следователно няма как да се очаква хората да изпаднат в неплатежоспособност на сметките си, анализира депутатът.

Завод за батерии ще даде възможност за балансиране на системата, смята Рибарски. По думите му енергията на батериите ще е добита на по-ниска цена и те ще се използва в пиковите часове.

Политикът каза, че втори Чирен по-скоро се приема от  хората като възможност за нагнетяване на въглероден диоксид.

"При положение, че НЕК изгуби ролята си на обществен доставчик трябва да се проучи какъв текст ще бъде разписан за защита на цените на електроенергия за битовите потребители“, заяви Рибарски.

"Няма да приемем механизъм, който изкарва битовите потребители на свободен пазар. Цената трябва да бъде защитена“, бе категоричен той.

Проектът на решение за цените на горивата, внесен от ПП е най-правилното решение, завърши Рибарски.