Депутатите приеха на второ четене поправките в Кодекса на труда, с които от догодина минималната работна заплата ще бъде 50% от средната брутна работна заплата за страната, съобщи репортер на Агенция "Фокус“. Решението беше взето със 159 гласа "за" и 44 "въздържал се", като увеличението влиза в сила от 2024 година.

Тя ще се изчислява за период от една година. Включват последните две тримесечия на предходната и първите две тримесечия на текущата година, като тя трябва да е в размер не по-малко от 50 % от средната брутна работна заплата за предходните 12 месеца.

Основните спорове около законопроекта бяха свързани с това от кога да влезе в сила, както и какъв да бъде периодът, върху който да се изчислява минималната работна заплата. От ГЕРБ и "Демократична България" предложиха промените да влязат в сила от 2024 г., а от БСП и "Възраждане" настояваха това да се случи още от юли месец тази година, но предложението им не бе прието.

Законът влиза в сила 3 дни след публикуването му в Държавен вестник. Процедурата започва от 1 септември нататък и влиза в сила от 2024 г.

За определяне на нивата на МРЗ депутатите дебатираха повече от час.