От утре започват консултациите при президента за съставяне на правителство. Преди да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата политическа сила – ГЕРБ-СДС в понеделник (24 юни) президентът Румен Радев ще разговаря с представители на три от формациите.

От 9 часа държавният глава ще проведе консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС. В 11 часа президентът ще приеме представители на парламентарната група на "Движението за права и свободи“. От 14 часа Румен Радев ще се срещне с представители на парламентарната група на "Продължаваме Промяната-Демократична България“.

Президентът Румен Радев започва предвидените в Конституцията задължителни политически консултации със седемте формации, преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

Мисията на народните избраници е да гарантират сигурността на страната

"Време е за действие", коментира Радев, който свика 50-ия парламент 10 дни след изборите. Той препоръча на избранниците да се ръководят от интересите на българите, а не на партийните централи.

От ГЕРБ-СДС обявиха, че възможен вариант за управление е експертно правителство, но с министър-председател и министри на отбраната и външните работи от ГЕРБ. По време на консултациите си с другите партии преговорният екип обяви, че виждат следващия кабинет и като кабинет на споделената отговорност.