ПП "Републиканци за България“ напомняме, че предложеният от ИТН референдум за смяната на формата на управление на държавата, а именно с президентска република е в тотален разрез с Конституцията на Р България. Както е известно обявяването на "президентска република“ става не с референдум, а само и единствено с решение на Велико Народно събрание.



Подобно желание от страна на Слави Трифонов и партията му - ИТН, показва явна юридическа и политическа некомпетентност, както и непознаване на основния закон на републиката.



Смятаме, че подобна идея е откровено популистка и показва истинското "ниво“ на самата партия, дори след участието на нейни представители в 46 и 47-мото НС, както и в коалиционното правителство на Кирил Петков и служебния кабинет на Гълъб Донев. Опасяваме се, че настояването за референдум, който да превърне България в президентска република е очевидна манипулация, която цели да компенсира отливът от електорална подкрепа на партията на Слави Трифонов и обслужва интересите единствено на действащия президент Румен Радев и неговото обкръжение, което не веднъж до сега отправяше послания за несъстоятелността на съществуващите у нас партии, преследвайки несъмнено тяхното денонсиране.



От Републиканци за България питаме: Каква президентска република ИТН се стреми да бъде установена у нас - по западния, демократичен модел с неприкосновени правомощия на парламент, или по източния тоталитарен и олигархичен, в който държавата се управлява от диктатор?



Някои политици и политически сили превърнаха управлението на държавата ни в шоу, но е време шоуто вече да излезе от политиката, а неговите явни и задкулисни клакьори да престанат да му ръкопляскат. От всичко това страда единствено и само българският избирател.



ПП "Републиканци за България“ още веднъж предупреждаваме: насрочването на референдум "за“ или "против“ президентска република ще бъде явно нарушение на Конституцията на Р България и инициаторите на подобно начинание ще трябва да понесат своята отговорност през законите на страната. Държавното управление на България веднъж вече беше променено с противоконституционен референдум. Да не допускаме това да се случи отново!