От Републиканци за България сме категорични, че събития от рода на Луковмарш не бива да се провеждат в европейска столица като нашата. За поредна година десни и леви партии повдигат темата, че в София не бива да се провежда нацистки марш и призоваваме столичния кмет Йорданка Фандъкова да не позволи Луковмарш да премине по улиците на столицата ни., съобщиха в своя позиция до медиите от пресцентъра на партията

Ето целия текст към позицията:

В демократична държава като нашата, не е допустимо да се провеждат събития, които целят да привлекат неонацисти и екстремисти от цяла Европа.

Организаторите на Луковмарш, както днес така и през годините твърдят, че провеждат събитието от патриотизъм, докато обикалят с чужди знамена и униформи улиците на София. От Републиканци за България не намираме за демократично в 21 век, в европейска столица да се отправят послания на омразата. Това е в разрез с разбиранията и морала на народа ни.

Българите сме се доказали като смели, човечни и толерантни, и продължаваме да го правим и днес.

Факелното шествие, което обикаля улиците на София, идеализиращо Христо Луков, спорна личност в българската история, не бива да се провежда повече. Нека да не забравяме, че генерал Луков открито е подкрепял "Закона за защита на нацията", който лишава евреите по онова време от граждански права – закон в противоречие на Търновската конституция.

Нека не забравяме, че България е държавата, която спасява 50 000  евреи.

Републиканци за България осъждаме идеализирането на личности и прояви, свързани с този период от историята ни. Луковмарш трябва незабавно да бъде спрян!

България като част от демократичния свят трябва да е последователна в позицията и действията си и да продължава да отстоява евроатлантическите ценности.