Окръжна прокуратура–Пазарджик привлече като обвиняеми А.Е., на 43 г., Е.Е., на 41 г., 42-годишната Л.А., 40-годишната А.Л., М.Г., на 33 г., и А.Д., на 63 г., за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и да върши престъпления против интелектуалната собственост и пране на пари – престъпление по чл. 321 от Наказателния кодекс.

На 14 март 2023 г. на територията на област София и област Пазарджик е проведена специализирана полицейска операция на служители от отдел "Киберпрестъпност“ в ГД БОП и секторите БОП в Пазарджик и Пловдив под надзора на Окръжна прокуратура–Пазарджик. 

При акцията са били извършени над 20 претърсвания и изземвания в жилища, складови помещения и автомобили в различни градове и села на територията на двете области. Иззети са около 5000 броя артикули – реплики на маркови стоки – дрехи, обувки, колани, часовници, чанти, парфюми, портфейли и други. Те са били поставени в кашони и други опаковки, готови за транспортиране в чужбина.

До момента е установено, че стоките са пристигали от Турция с автобуси, които превозвали пътници, а в България на определени места са били пренареждани и опаковани. Впоследствие чрез спедиторски фирми са били изпращани в държави от Западна Европа – Германия, Франция, Австрия, където били продавани на физически лица.

Според събраните до момента доказателства, парите, получени от продажбата на репликите на марковите стоки и аксесоари, са влагани в закупуването на имоти и автомобили в България. Организираната престъпна група е осъществявала дейността си през последните шест месеца.

С постановление на наблюдаващия прокурор четирима от обвиняемите са задържани за срок до 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура–Пазарджик да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо тях.  Другите двама обвиняеми са с взета мярка за неотклонение "гаранция“ в размер на 2000 лева за всеки един от тях. 

Подробности по случая бяха изнесени днес на брифинг на Окръжна прокуратура–Пазарджик и ГД БОП. В него участваха Албена Кузманова, окръжен прокурор на гр. Пазарджик, Живко Пенев, заместник-окръжен прокурор и Иван Иванов, началник сектор БОП, Пазарджик.