"Президентът няма как формално да се намеси в работата на правителството, но по неформални начини виждаме, че и в момента президентът управлява страната. Няма никакво съмнение по този въпрос", каза Рена Стефанова, член на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в обзора на деня"Това е България" на Радио "Фокус" в коментар по темата би би могъл Румен Радев да оказва влияние на правителство на малцинството, ако то бъде сформирано.

По темата за внесените от "Продължаваме Промяната" четири законопроекта, един от които засяга службите за сигурност и за отнемане на правомощията на президента да кадрува в службите, Стефанова каза: "Президентът не  е част от изпълнителната власт, която  всъщност носи отговорност за действията на службите за сигурност и за МВР и е редно, след като тази власт следва да провежда дейността в тези ведомства и съответно би отговоряла, ако там нещата не се случват по законообразен и достатъчно прозрачен начин, тя да си понесе отговорността. Нека правото да върви със задълженията".

От думите ѝ стана ясно, че с предвидените промени се променя и начинът на  назначение на председателите на службите за сигурност и главният секретар на МВР, така че да ги назначава правителството по предложението на премиера, а не да са под контрола на президента.

Стефанова коментира и внесените промени в НПК:

"С внесените изменения на Наказателно процесуалния кодекс (НПК) се дава възможност на разследващия орган по свой почин, когато прецени, че има достатъчно данни за това и без да изисква предварително санкцията на прокуратурата, извън предвиденият засега единствено възможен начин - в случаите на спешност".

Разследващият орган ще има задължението в скрок от 24 часа да докладва своето постановление за образуване на прокурора, който ще има възможност да го одобри или да не го одобри, стана ясно от думите на Стефанова, която уточни: 

"Счмитаме, че с тов асе дава свобода на разследването така, че то да не бъде излишно контролирано от прокуратурата."

"За нас са важни някорлко приоритета, които надяваме се ще бъдат приети в зала, за да се види, че е налице политическа воля това да се случи. В противен случай, ако бъде избрано провителство на малцинството, но след това не бъде подкрепяно в неговите политики, то е напълно безсмислено неговото съставяне", каза Стефанова в отговор на въпроса защо предложените промени биха били част от гаранциите за съставяне на правителство на малцинството, в случай, че се стигне до втори мандат.

По повод връщането на хартиените бюлетини и обвързването на решението на ПП да предложи правителство на малцинството Стефанова каза, че въпреки подкрепата по политики и законопроекти на ПП са условия за евентуално съставяне на кабинет на малцинството и въпреки взетото от НС днес решение да се върнат хартиените бюлетини, ПП няма да оттегли законопректите си.

"Законопроектите са вече внесени в деловоството на НС и няма да ги оттеглим, но виждаме каква е  идинамиката на процесите. Динамиката по казуса с хартиените бюлетини е голяма, това, което се прие днес, на комисия беше отхвърлено, но днес в зала , с дружните усилия на ДПС, ГЕРБ и БСП всъщност върнахме изцяло хартиеното гласуване, каза Стефанова.

Относно свиканият от "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" протест срещу върнатите хартиени бюлетини и какво очакват двете партии да постигнат с това, Стефанова каза: "Ние нищо не можем да постигнем извън това, което постигаме в зала. Видимо е ,че сме малцинство и видимо е, че мнозинството налага това, което е решило, че ще наложи, по един изключително груб и безпардонен начин. Надявам се , че гражданското общество е наясно какво се случва в момента и ще изрази своето отношение към това, защото ние се връщаме в едни времена, в които не беше важно кой как гласува, а кой брои".

Цоня СЪБЧЕВА