"Това е всъщност тероризмът – с много малко усилия, с много малко средства, с един имейл, пратен до десетки адреси, може да се създаде тревожност в обществото".Това каза за предаването "България, Европа и светът на фокус" в ефира на "Радио Фокус" ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), висшето учебно заведение, което беше заплашено с бомба тази сутрин, проф. д-р Димитър Димитров. 

Професорът уточни, че в момента се избират т.нар. "меки цели“, които не са защитени като обясни, че ако това зачести, сигурно трябва да се предприемат и други мерки.

По думите му такива мерки могат да бъдат видеонаблюдение, специален пропускателен режим или идентификация на посетителите. Той поясни още, че до момента не са предприети такива мерки, защото не се налага и се пазят повече държавни институции, военни обекти или обекти на критичната инфраструктура.

"Тероризмът сменя тактиката си и търси където може да предизвика такъв психологически ефект даже, не се налага да се слагат и взривни устройства", заяви ректорът на висшето учебно заведение.

По отношение на връзка между атаките и времето, в което се случват – няколко дни преди изборите, проф. д-р Димитър Димитров смята, че и такава хипотеза може да бъде обсъждана, но зависи откъде е източникът. Той направи предположение, че верояятно атаката е извършена от начинаещи хакери. "Така неграмотно написаното писмо с грешки и сигурно преведено, може да е някой начинаещ хакер, който пробва такива неща. Но тук се проявява някаква систематичност в това нещо", каза той.

"Разбирам за едно-две училище или за един-два университета, да, но тука вчера бяха училища, днес са университетите, и все пак изборите са в края на седмицата, понякога се тестват и реакциите на правоохранителните органи и как те ще могат да се справят с подобни ситуации. България има капацитет, има потенциал за тези неща, имаме и съюзници, така че би трябвало да се справим с тази ситуация", категоричен бе професорът.