"Активно работим по създаването на ново формирование от обединяването на 9 водещи университета в Европа, които ще обменят студенти и опит, а УНСС ще може да кандидатства по различни европейски програми, бидейки част от тази мрежа от университети", каза ректорът на УНСС Димитър Димитров в обзорното предаване "Това е България" по Радио "Фокус".

Новото формирование, наречено "Европейски университет", ще бъде базирано в 9 европейски страни. Резултати от работата по проекта до сега, както и организирането на кандидатстване за продължението на този проект в следващите няколко години са обсъдени на проведената наскоро среща в Нидерландия между деветимата ректори  на университетите, участващи в проекта, стана ясно от думите на Димитров.

"Формулата за един такъв Европейски университет все още не е намерена, но отделните елементи се изграждат един по един", каза ректорът на УНСС, като уточни, че участието на УНСС в такъв проект носи не само престиж, но и възможност за съвместно финансиране по няколко проекта, защото много по-лесно се работи с познати партньори. 

"Голямата полезност е за нашите студенти, които ще могат да учат в няколко водещи европейски университета. Обмисля се създаването на обща  платформа: виртуален кампус, преподавателски обмен, съвместни лекции, някои от които се провеждат и сега с университет партньор във Виена, или пък с присъствено участие в лекции, като тези по програма "Еразъм".Трябва да се учим от най-добрите", допълни  Димитров.

"Има интерес към УНСС от чуждестранни студенти и сега", каза ректорът на университета, като уточни, че това са бакалавърски програми на английски език, както и студенти по програма "Еразъм". Трябва да се знае английски, студентите трябва да умеят да се адаптират в много културна среда и да имат жажда за знание. От наша страна трябва да създадем нормални административни условия това да се случва лесно", допълни още ректорът на УНСС.

Цоня СЪБЧЕВА