Недоволството от страна на преподаватели е основателно. Свързано е с ниското заплащане на преподавателския труд на академичната общност, на администрацията, но това не е основният фокус. Най-големият проблем е, че нямаме ясно подредени политики как и какво ще променяме в бъдеще. Фокусът на-вече е върху това как ще се развива висшето образование, как ще се вписваме в новата Европейска академична общност. Това заяви пред БНТ проф. Георги Вълчев, ректорът на СУ.

По думите му университети не са основният проблем, заради който голяма част от студентите не успяват да се реализират или да си намерят работа по специалността след завършване.

"Бизнесът трябва да се замисли какви условия предлага на завършилите студенти, за да започнат работа и реализация. Има сфери, в които интересът е нисък. Носи се слава, че в тези дисциплини няма достатъчно кадри", обясни още той.

Според проф. Георги Вълчев политиката за достъпа до образование е правилна.

"Образованието е бъдещето на нацията. Трябва да се даде шанс на всички млади хора, които искат да се развиват в определена професионален сфера, която са избрали. Друг вече е въпросът дали всички трябва да завършват.