Рекордни 185 635,45 MWh електроенергия са изтъргувани на пазара "В рамките на деня" през декември. Това е най-високата месечна стойност постигана от създаването на сегмента през 2018 г., отчита Българска независима енергийна борса (БНЕБ).

По думите на Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ, рекордът в изтъргуваните количества електрическа енергия е резултат от пълната интеграция на България към единния европейски пазар на сегмента "В рамките на деня" - процес, който завърши с обединението на границата с Гърция преди месец.

Новият канал за търговия в реално време през южната ни съседка и Италия към цяла Европа е довело до намаляване на пазарната концентрация и увеличаване дълбочината на пазара, като за българските пазарни участници вече има много повече видими оферти, които са активни и могат да бъдат изпълнени.

Другите фактори, които са повлияли положително на развитието на сегмента "В рамките на деня" през изминалата година, е възможност за търгуване на 15-минутни продукти и въвеждането на автоматизация и роботизация на търговията на този пазар.

По данни на БНЕБ общото изтъргувано количество електрическа енергия на сегмент "В рамките на деня" е 1 187 795,45 МWh, което е с 3,5 пъти повече от периода преди пазарните обединения.​_сегмента "В рамките на деня“ - процес, който завърши с обединението на границата с Гърция преди месец.