Най-голямото издание на фестивала Реките на София досега отправи послание за дългосрочното състояние на реките

Тази година фестивалът Реките на града се проведе за първи път в три издания и три различни града – реките потекоха през май в Русе, след това в София и за финал в Габрово, обещавайки да превърнат събитието в мащабна и национална инициатива с колоритна програма и растящ интерес. Това съобщиха организаторите на фестивала. За трета поредна година фестивалът Реките на София събуди района около Лъвов мост с пъстри архитектурни намеси и градска мебел, а събития се проведоха на различни сцени на бреговете на Владайска, както и на самия площад. Десетки хиляди души се стекоха в сърцето на столицата за много музика, спорт, образователни и творчески занимания за деца, базар на местни творци, модерен цирк и лятно кино.

Въпросът за чистотата на реките

В рамките на фестивала Реките на София се проведе и експертен форум “Чисти и социални реки" с участието на г-н Станислав Станев, зам. изпълнителен директор на Софийска вода, урб. Беата Цонева от Направление архитектура и градоустройство на Столична община, г-жа Добринка Благова, директор на Иновативна София към общината и арх. Любо Георгиев, председател на неправителствената организация Сдружение за градски политики. Заедно с организаторите от Колективът те обсъдиха решения за подобряване на състоянието на реките и набелязаха следващи стъпки.

На форума се разбра, че решения за чистотата на водата са възможни и без цялостна подмяна на канализацията, както и че на местно ниво има експерти, които биха могли да ги осъществят. Колективът продължава работата си с отговорните институции и с партньори, за да се намери практичен път към чисти и безопасни реки в София.

Фестивалът започна с церемония по награждаване на Реките на София с Наградата за европейско културно наследство / Наградата Европа Ностра, която беше връчена от арх. Ойген Вайда, член на журито. Вайда получава международно признание за работата си по съживяване на забравени паметници на културата в Румъния и връщането на хората към тях - както се случва и с реките на София.

Лодки и хвърчила на “Шарения мост"

Архитектурната намеса Реките на София тази година включваше зона за отдих с фестивални шатри, базар и удобна градска мебел. С тях пл. Лъвов мост се превърна действително в площад, на който хора от близки и далечни квартали прекарваха време заедно. На бреговете на реката имаше сцени и две точки за кинопрожекции. Изложбата на фотографа Валерий Пощаров в партньорство с WWF България показа част от живота на българските реки - защитения вид есетра.

Навесът от хвърчила, които се люлееха на вятъра, събуди въображението на столичани и припомни някогашното име на моста - Шарения мост. Декоративно осветление подчерта речното корито, а край реката отново имаше и големи лодки-оригами, символ на фестивала.

Програмата тази година включваше творчески и образователни занимания за деца - като театърът “Спасители на водата" и детски научен щанд, където се провеждаха забавни експерименти. На разходка из района на Женския пазар посетителите се запознаха храни и подправки от различни култури. Събота сутрин започна с бягане и тренировка на открито, а вечерта посетителите можеха да избират между стенд-ъп комедийно шоу, прожекция на кратки филми, диджей сет на Лъвов мост и концерти на YAИА и Kottarashky на реката. В неделя малки и големи участваха в урок по старинната фотографска техника фотограми и работилница по създаване на ритми с барабани.

Фестивал на три реки

Фестивалът през 2022 г. се проведе в три издания и три различни града – реките потекоха първо в Русе, а след София продължиха към Габрово, които обещават да се превърнат в ежегодни локации с колоритна програма и растящ интерес.

На 27 май бе открита архитектурната намеса Реките на града – Русе, която преобрази пространството на брега на река Дунав за целия сезон. До края на септември русенци се забавляваха с многообразна програма от събития, включително международна изложба "Дизайн по Дунав“, детски и младежки дейности, лятно кино и музика, достъпни за всички на фона на красиви залези над реката. Това е само началото и символът на Русе - Дунавът - ще продължи да развива културния си, туристически и природен потенциал през 2023-та, превръщайки се отново в гръбнак за подема на града.

В синхрон с националния празник на Независимостта започна тридневният фестивал Реките на града – Габрово I Младежки случки срещу течението, който успя да подчертае красотата на река Янтра с артистични прояви, хвърчила, изложба, множество градски активности и музикални вечери. Градът се изпълни с живот, младежки дух, празненства и стотици посетители, които изпратиха лятото с нетърпение за следващото.

В очакване на Реките на София 2023

Каузата за чисти реки с обществени пространства за хората край тях продължава да набира сила. Плановете за 2023 г. включват още по-мащабни събития в София, Русе и Габрово. Вече 1400 души са изявили желание да посетят следващото издание на фестивала Реките на София 2023, а предстои да разберем дали и друг град ще се включи в речното семейство. Все повече граждани, институции и компании подкрепят идеята за чисти и достъпни реки. Фестивалите запалват повече хора за каузата и показват какво е възможно.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития.