Министерски съвет осигури малко над 776 млн., които са свързани с поддръжката и с реализирането на нови пътища в България. Това каза министърът на регионалното развитие Иван Шишков на брифинг в Министерския съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"За зимното почистване са осигурени за януари и февруари месец почти 158 млн. Осигурени са 150 млн. за големите и важни инфрастуктурни обекти в България, които в момента се строят изключително интензивно. Осигурени са пари за вече завършеното строителство и въведено в експлоатация на част от АМ "Хемус" между Белокопитово и Буховци", обясни министърът.

Той поясни, че са осигурени са пари за участъка Видин - Ботевград, както и за свлачището на автомагистрала "Струма". 

"Осигурени са средства за АМ "Европа", защото всички виждате, че най-вероятно скоро ще бъде пуснат участъкът до "Калотина". За всички тези обекти държавата осигурява средства в началото на годината, за да може да не се губи темпо със строителството и да може тези инфраструктурни обекти да бъдат завършени в тези участъци", изтъкна Шишков.

Министърът обясни, че с 438 млн. лв. ще бъдат платени задължения за ремонти на пътища, възлагани в периода 2020 –  началото на 2021 година, за които не са били осигурени необходимите средства и това създаде напрежение между държавата и пътния сектор. Това ще бъде направено само за ремонтите, за които е установено, че са текущи, защото казусът с основните ремонти е останал за решаване в парламента. "Народното събрание не пожела да намери начин, с който да регламентира извършеното незаконно строителство, с което нанесе сериозна щета върху строителния бранш“, каза арх. Шишков.

Това е изключително важно решение за финансиране на сектора, за да може в рамките на няколко месеца да има съществено развитие на част от магистралната инфраструктура в България, подчерта регионалният министър.