Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков издаде заповед за въвеждане на етапност при изграждането на оставащата за довършване част от междусистемната газова връзка Гърция – България.

Новината съобщи самият той в интервю за предаването "Лице в лице“ на БТВ.

Цялата държава помага на строителя и първата част от стъпките за завършване е направена, стана ясно от думите на министъра. "Ежедневно водим разговори с всички участници в строителния процес и помагаме при оформяне на документацията“, обясни арх. Шишков. Той подчерта, че зависи от изпълнителя това да се случи до 1 октомври тази година.

Министърът съобщи, че е поискал от новото ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура“ анализ на ремонтите, които се извършват това лято и дали се изпълняват в срок.

"Другото най-важно е да осигурим зимното почистване, което беше буквално забравено от предишния екип на пътната агенция“, заяви регионалният министър и съобщи, че вече са обявени новите обществени поръчки за това. По думите му срокът за подаване на офертите е 14 дни и призова всички строителни фирми да участват активно и да се отнесат национално отговорно по този въпрос. Архитект Шишков беше категоричен, че при добър диалог строителните фирми ще могат постепенно да си получат натрупаните задължения.

Относно завършването на магистрала "Струма“ министърът припомни, че още при предишното си участие в ръководството на МРРБ е извършил проверка на изпълнението на тунел "Железница“ и след като е открил наличието на свлачища там е разпоредил още тогава да се направи проект за укрепването им. Но за седемте месеца управление на бившето ръководство на МРРБ, за съжаление, е направен само идеен проект за укрепването им. За да се облекчи обаче движението в района, ако е възможно и безопасно, движението ще бъде пуснато в едната лента, стана ясно от думите на регионалния министър.

По повод промените в ръководствата на АПИ и "Български ВиК Холдинг“ министърът беше категоричен, че ако не го бе направил, това би означавало, че е доволен от това, което всъщност не е направено през всичките тези месеци.

Цялото интервю на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков можете да гледате тук - https://www.mrrb.bg/bg/regionalniyat-ministur-izdade-zapoved-za-etapno-dovurshvane-na-interkonektora-s-gurciya/.