Регионалните здравни инспекции в страната вече разполагат и с новата ваксина срещу Ковид-19 "Валнева", създадена по традиционна технология. Такава е доставена и в Пловдив още миналата седмица, съобщи за Агенция "Фокус" д-р Милена Панайотова, директор дирекция "Надзор на заразните болести“ към РЗИ.

Ваксината съдържа инактивирани цели вирусни частици от оригиналния щам на Ковид, които не могат да причинят заболяване. Тя се прилага за първична имунизация при лица на възраст от 18 до 50 години, като схемата на приложение на ваксината е двудозова, с интервал между дозите от 28 дни. Страната ни разполага с над 10000 дози от нея, по информация от Министерството на здравеопазването.

Тази нова ваксина не е адаптирана за новите вируси, отбеляза д-р Панайотова.

Адаптирани са ваксините и на Модерна, и на Пфайзер, но те са за бустерните дози. Модерна е срещу BА1, а Пфайзер - срещу BА1 и срещу BА 4-5. Ваксината за  първична имунизация си е същата, срещу Уханския щам, каза още Панайотова. Трябва да се отбележи, че първичната доза е 30 микрограма, а бустерите са по 15 микрограма.  

В кабинета на РЗИ - Пловдив започва ежедневна ваксинация с ваксината Модерна, която досега се правеше само понеделник и четвъртък, съобщи още д-р Милена Панайотова. Кабинетът разполага с адаптирана ваксина "Модерна", която е предназначена само за лица над 12-годишна възраст, които са ваксинирани с първична имунизацияи са изминали 3 месеца от датата на последната поставена доза, или поставена  първа бустерна доза.

Ваксината ще се прилага в имунизационния кабинет всеки ден от 9 до 16 часа.

Не се очаква друга ваксина, освен ваксина на Пфайзер за първична имунизация, която ще е за бебета до 5 години. Комбинирана ваксина за Ковид -19 и грип няма да се получава в страната ни засега.