Окръжна прокуратура – Враца с внесен обвинителен акт предаде на съд Г.Б. по дело за престъпление по чл. 199, ал. 2, т. 1, пр. 2, вр. ал. 1, т. 4, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. "а" и б. "б" НК. Деянието е извършено от него при условията на опасен рецидив, съобщиха от АП-София.

Обвиняемият Г.Б. е на 38 години. Към м. юни 2022 г. живеел в с. Търнак, област Враца, заедно с родителите си. Многократно е осъждан. Последното му наложено наказание е изтърпял през 2020 г.

В сутрешните часове на 08.06.2022 г., след употреба на алкохол, Г.Б. решил да извърши кражба. С велосипед той се придвижил до дома на 75-годишния С.Д. на ул. "Хан Аспарух" в селото. Възрастният мъж живеел сам, бил трудно подвижен и почти сляп.

Пристигайки на мястото, обвиняемият прескочил портата и се озовал в двора. Там намерил метален прът, който взел със себе си. Влязъл в пристройката през входната врата, която не била заключена, и се насочил към стаята на С.Д.

Стопанинът се събудил и се изправил на леглото. Обвиняемият го нападнал, нанасяйки множество удари с ръце и металния прът по главата и цялото тяло. Пострадалият паднал, а Г.Б. обърнал матрака, под който намерил кожен портфейл със сумата от 4 000 лева. Взел го и напуснал местопрестъплението.

На следващия ден възрастният мъж бил открит в безпомощно състояние от негови близки. Пристигналият на място екип на Филиала за спешна медицинска помощ гр. Бяла Слатина незабавно го транспортирал до болница. Лечението му продължило в няколко клиники, но въпреки това мъжът починал.

По делото са приложени заключения от съдебномедицинските експертизи. Установено е, че пострадалият С.Д. е получил множество травми, довели до последващи усложнения, от които е настъпила смъртта му.

Предстои делото да продължи в съда. Понастоящем обвиняемият Г.Б. е с взета мярка за неотклонение "задържане под стража".