Свидетели сме на промени, които вещаят сериозни геополитически размествания, каза лидерът на "Български възход“ Стефан Янев на икономически форум на тема "Съвременният свят и мястото на България в него“, съобщиха от пресцентъра на партията. По думите му някои от тези процеси траят с години, но сигналите, че започват да се случват, вече ги виждаме.

Ако преди десетина години в геополитически план основна тема беше глобализацията и нейните ефекти в съответните държави, думата "глобализация“ постепенно се замени с взаимозависимост - на държавите, на хората, бизнесите, и в глобален, и в регионален мащаб, уточни Янев. Според него в резултат на геополитическите размествания, сме свидетели на явления, които пряко оказват влияние и върху нашата страна именно заради глобалната взаимозависимост.

Янев уточни, че няма как и енергийната криза, и войната да не дават отражение към темите за инфлацията, цената за живота, намаляващата покупателната способност на гражданите, предизвикателствата пред бизнеса.

Развитието на българската икономика, българския бизнес трябва да се базира на развитие на икономиката на знанието и да правим правилните ходове в посока реиндустриализация, съобщи той. Янев отбеляза, че един от аспектите, свързани с енергетиката, е не само запазване, но и развитие на атомната енергетика. Друга важна тема е запазване на топлоелектрическите централи и въгледобива. В рамките на форума са били коментирани Планът за възстановяване и устойчивост и важността на българското земеделие.

За нас беше изключително важно да чуем експертното мнение на работодателските организации, на синдикатите и на независимите експерти от СИНПИ за да намерим заедно решенията, които ще отредят на страната ни достойно място в Европа и в света, каза в заключение г-н Янев.

На форума присъстваха представители на синдикални, работодателски и бизнес организации.