"Първо трябва да се направи проучване за разширение на АМ "Тракия“ в отсечката между София и Пловдив. След което трябва да се изминат необходимите процедури по Закона за опазване на околната среда и да се възложи проектиране.

"За да се стигне до строителство, реалистичното това може да стане най-рано след три години“, каза Цеков.

"Цифрите показват, че на ден се осъществяват над 100 000 преминавания между София и Пловдив. Пловдив се развива изключително динамично като икономически център. Отвъд всякакво съмнение стои икономическата обосновка на подобно решение", допълни той.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в сутрешния блок на Нова телевизия.

“Решението, което е предписано от Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) през 2017 г. е в участъка на лот 3.2 на АМ "Струма“ да има едно платно с габарит 10.50, което означава практически две платна в една посока и те да се намират по източния склон на Кресненското дефиле".

“В обратната посока се предвижда да се минава по съществуващия път. Категорично е изразено в управленската ни програма, че ние не приемаме това решение като икономически оправдавано и като екологично съобразно. Това е мнението и на Европейската комисия", заяви още той и допълни, че в момента се МРРБ работи върху варианта, в който се запазва трасето по източния склон на Кресненското дефиле и се търси алтернативен маршрут за движението в обратната посока, който да бъде извън обхвата на дефилето.

"Идеята е да запазим съществуващия сега път като локален между населените места“, поясни министър Цеков.