Ако беше взето решение да се изплатят на всички пенсионери добавки за Великден – 2 040 000 са пенсионерите, щеше да е нужна сума в размер на над 200 млн. лв. Това обяви в интервю за бТВ служебният социален министър Ивайло Иванов.

На 12 април парламентът реши, че еднократна помощ от 100 лв. за Великден ще получат само възрастните с пенсии под линията на бедност – 526 лв.

Първоначалното предложение за великденски добавки към пенсиите беше на ГЕРБ и ДПС и то предвиждаше  75 лв. еднократна помощ за най-бедните пенсионери.

Финансовият министър в кабинета "Денков“ Асен Василев се обяви против добавките с мотива, че това е порочна практика и може да застраши актуализацията на пенсиите от 1 юли с 11% заради липса на резерв в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ).

От БСП поискаха по 100 лв. да получат хората с размер на пенсията под линията на бедност и по 50 лв. – всички останали. Това предложение не беше прието.

Колко пенсионери и кога ще получат добавката

"534 000 души ще получат тази добавка, тя ще бъде изплатена от НОИ на 26 април, за да могат да си ги получат хората за празниците – преди Великден“, уточни служебният социален министър.

Иванов доскоро беше управител на НОИ и обяви, че в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) няма резерв от 200 млн. лв., за да се отпусне на всички пенсионери тази еднократна помощ.

"Законодателят реши да се дадат добавки само на най-бедните, най-уязвимите, а и за тях те са най-важни“, коментира министърът.

Той напомни, че тя няма нищо общо с приноса към осигурителната система и се изплаща от НОИ само защото институтът разполага с данните и сметките на пенсионерите.

Според Ивайло Иванов решението да се дадат великденски добавки не е предизборно и това би повлияло на най-възрастните при избора за кого да гласуват на вота 2 в 1 на 9 юни.

Служебният социален министър допълни, че се подготвя анализ на първия стълб на пенсионното осигуряване, които не може да осигури достойни пенсии и чиито дефицит вяска година се попълва от държавния бюджет.

"Налага се да са прегледат нещата на първо място заради демографската картина в страната. Не само в България, но и в цяла Европа, демографската картина е доста сложна, тъй като имаме по-дълга продължителност на човешкия живот и по-дълго се изплащат пенсии, а също така все по-малко хора са заети, за да внасят тези осигуровки и те да покриват разходите за това“, отбеляза той. 

Ивайло Иванов посочи още, че служебното правителство може да изготви анализа, но не може да направи цялата промяна, защото тя трябва да мине през решение на Народното събрание.