Рая Назарян е новият председател на 50-ото Народно събрание, предаде репортер на "Фокус". Подкрепиха я общо 131 народни представители.

"Против" гласувата 66 депутата, "въздържал се" - 39. 

До избора на Назарян се стигна, след като по-рано Тошко Йорданов излезе на парламентарната трибуна и обяви, че от ИТН ще подкрепят всички кандидатури за председател на НС. По този начин нужните гласове за младата юристка бяха достатъчно и тя бе избрана. 

"Ние ще подкрепим всички номинации, за да започне работа парламентът и да започнат да се раздават мандатите", обяви Йорданов.

Подкрепа новият шеф на парламента получи от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. Против се обявиха депутатите от ПП-ДБ и "Величие", а представителите на "Възраждане" се въздържаха.

Припомняме, че кандидатурите бяха четири - Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от "Има такъв народ" и Виктория Василева от "Величие".

Коя е Рая Назарян?

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. във Варна. Неомъжена с едно дете.

От 2013 г. е член на Софийската адвокатска колегия. Работи в областта на облигационното, вещното, застрахователното, семейното и наследствено право. Тя е специалист по извънсъдебно уреждане на търговски и застрахователни спорове.

Назарян е депутат от листата на ГЕРБ-СДС от 24 МИР – София в 48-ото Народно събрание, заместник-председател на Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията, член на Парламентарната комисия по правни въпроси.

Избрана е за народен представител от същата листа на ГЕРБ-СДС и в 49-ото Народно събрание.