"Разбира се, че подкрепям протестите на хората на изкуството. Искам да поздравя Христо Мутафчиев. Той остана единствения биткаджия в името на българската духовност. Очаквах много имена, много доказани имена да са до него и пред много млади хора. Младите сега тръгват, а някой трябва да ги води“.

Това каза пред bTV Вежди Рашидов.

"Като министър съм казвал, че докато бюджетът за култура не стане 1% от БВП, не можем да говорим за бюджет за културата. Опростачването на нацията стана от унижаването на българската духовност и култура“, добави той.

"Всички министри са опитвали да вдигнат бюджета. Бюджет се вдига от финансовия министър. Битки съм водил и с Дянков, и с Влади Горанов. Хората разбират до кебапчета и кюфтета. Финансовите министри, докато не започнат да обичат културата и да спят в Народният театър, трудно ще се вдигне бюджетът. Не го разбират. За тях – кюфтета, кебапчета и костюми. Това е разбирането за духовност“, посочи бившият министър на културата.

"На духовността да не отделяш средства е пагубно за нацията. Пари има, воля да дадеш няма. Важното е пенсиите, едни надбавки – хората да са щастливи и доволни, да ги излъжем. В момента няма политика. Едно от нещата да напусна изцяло политиката, можеше да седя отзад в парламента и да се обаждам, моралът не ми позволява. Деморализацията не е моят живот“, каза още той.

"Случващото се в "Пирогов“ е простотия. Всяка власт решава да сложи братовчед си там, защото има едни поръчки. Никой не се занимава със здравето на българския гражданин и с лекарите“, подчерта Вежди Рашидов.