Беновска честити 33-та годишнина от създаването на ДПС на 4-ти януари. Аталай сподели, че е говорил с някои от създателите и се оказва, че 33 години е сериозна и зряла възраст и са си задавали въпроса дали партията ще продължи да съществува след смяната на лидерите преди години, но за момента ДПС върви разумно и балансирано и днес на политическата арена няма друга политическа формация, която да прави всичко от душа. “Г-н Доган явно е предвидил години напред, че една партия и едно малцинство, трябва да тръгне да се самоорганизира, да участва в управлението на местно ръководство, а когато сме участвали в управлението на държавата - от гледна точка на вашето послание за “икономиката, глупако" - икономиката на България беше с растеж от 8 %" коментира Аталай.

Беновска пожела да чуят част от речта на Мустафа Карадайъ в НС по повод 33-та годишнина на ДПС.

4 януари 23-та

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова: Време е за отговорност

Мустафа Карадайъ: Днес ние отбелязваме 33 години от създаването на нашата партия – ДПС от д-р Ахмед Доган. Със създаването на партията д-р Ахмед Доган превърна в наша основна философия заедността. Поздравявам всички членове и симпатизанти на ДПС с празника и пожелавам на всички ни успех.

През последните години изборите се печелят от Месии и Герои-Спасители, които убеждават как ще махнат "лошите“ и с това ще се решат проблемите на хората, като преди това са създали образа на лошия в лицето на политическия си опонент.

Решението е просто – трябва да сме откровени с хората и да спрем с лъжите.

И цитира Ахмед Доган от 2010-та:

"В актуалното ни Политическо битие основният проблем в дневния ред на страната е намирането на стратегия за изход от кризата, а не разделянето на обществото на добри и лоши, на справедливи и виновни.“

Време е за отговорност!

Аталай коментира, че Карадайъ е избрал тази част от речта на Ахмед Доган с основно послание да се намери стратегия за излизане от кризата, а не да се търси кой кого ще “изчегърта". “Една пошла българска дума стана основно послание на всеки месия, който печели избори и идвайки на власт иска да заличи и историята да започне от него. Ако политиците не намерим общия език и не направим онази стратегия, която е необходима, всяка политическа сила да поеме отговорност, за да излезем от тази криза - състоянието на държавата няма да е добре" заяви Аталай.

“От 2003-4 година започнахме да търсим месията и дано най-после осъзнаем, че с политика трябва да се занимават тези, които имат дългосрочна визия, имат поглед за приоритетите на развитие на държавата, а и могат да приложат визията и да застанат начело" подчерта Аталай. Той сподели, че Аз-ът на политиците вече е надминал този на всевишния и смятат, че те могат всичко, но нямат покритие, което се вижда през последните години на управление на страната. “Откакто г-н Доган излезе от политиката и загубихме политици като Петър Дертлиев и всички, които са врели и кипели в такива среди, изтърпели са тежестите на прехода и са ерудирани. Залата в парламента се приемаше като светиня, на трибуната не можеше да излезеш и да разнасяш кошчета за боклук, както моят приятел онзи ден си позволи - Искрен Митев от ПП. Аз го уважавам. Той е упорит млад човек със стремеж да покаже знанията си и това, което може. Иска да блесне, но да не възприемаш трибуната като свято място, откъдето би трябвало да кажеш нещо, с което да си полезен. Това липсва в политиците" коментира Аталай. Беновска заяви, че самооценката и преценката на хората става на базата на тяхното самопознание, техните знания и качества и ако те не съдържат това в себе си, няма как да очакваме да имат преценка за святост. Аталай подчерта, че ДПС прави всичко възможно да обучава младите, минават през йерархията на партийната структура, събират експерти, които се занимават с различни сектори, ДПС има във всяка парламентарна комисия хора, които са в определената сфера.

“Какво правим с третия мандат? Каква е ролята на ДПС? На кого ще го даде Румен Радев след като ПП го върнат?" попита Беновска. Аталай коментира, че Борисов се е уплашил, че ГЕРБ няма да се справят или ще си навлекат толкова негативи, че на следващите избори ще са на загуба, а всъщност, първият мандат е бил най-добре осъществим - програмно правителство да управлява, за да се сложат здрави основи и развитие на икономиката. “Г-н Борисов си позволи да представи проф. Габровски, който е ерудиран и сериозен човек, един екип с познание и след като това не се случи ПП много искаха да управляват, но нямат опит" каза Аталай. По отношение декларацията за обединение на ПП той заяви, че това е съчинение, което учителката дава в клас и Иванчо пръв написва посланията.

Аталай заяви, че ДПС очакват да получат мандата и ако президентът Радев се притеснява от това, че ДПС ще състави правителство, то нека не го дава на ДПС. Беновска попита с кого ще се кооперират. Аталай отговори, че би трябвало всички да си поемат отговорността. Водещата обърна въпроса и попита от кого ще очакват подкрепа, ако получат мандата. “Очакваме от всички и от ГЕРБ, и ПП. ГЕРБ са получавали достатъчно подкрепа от нас. Тяхната визия е, че са за просперитета на държавата и са готови да се включат в управлението" каза Аталай. Той подчерта, че третият мандат трябва да се даде на най-приемливата от всички политическа формация, за да се създаде едно преходно правителство. Беновска попита Аталай как ПП ще ги

подкрепят, при положение, че ДПС са абсолютно против затварянето на въглищните централи. Аталай коментира, че много хора вчера на гласуването не са били съгласни с представеното от ПП, но в тази формация вървят ферментационни процеси и има много разумни народни представители и ще се съберат достатъчно гласове за подкрепа. Беновска попита дали ще бъдат подкрепи от Възраждане, защото те са против влизането в Еврозоната. Аталай отговори, че има достатъчно познати във Възраждане и са взели една патриотична националистическа ниша и рядко се опитват да бъдат крайно националистически, но българският избирател е достатъчно разумен, че да знае колко процента могат да им дадат. “Ако някои от тях не могат да подкрепят едно програмно управление, за да излезе България от тази ситуация, да си наведат главите и да си замълчат" призова Аталай.

По отношение затварянето на въглищните централи Аталай подчерта, че трябва да се предоговорят 40-те % поет ангажимент за въглеродните емисии, за да продължи етапът на преход към зелена енергетика. От гледна точка на интереса на Асен Василев и другите, които внесоха темата за батериите - трябва да се предоговори. “Нашето виждане е - половината пари да отидат за батерии, но 50 % грант и 50 % самоучастие, а останалата част - 600 млн - незабавно да се дадат за развитието на електроенергийния системен оператор и мрежата" подчерта Аталай. Беновска отбеляза, че това ще са обединяващите теми, ако президентът Радев даде мандат на ДПС.

“Нека да направим така, че да си понесем отговорността за излизане от кризата. Време е за отговорност. Субектите за отговорност се знаят кои са и ако не поемат отговорността, ще останат виновни в историята" призова Рамадан Аталай. Беновска каза, че ще седнат спокойно да обсъдят енергийните теми, ако ДПС получат мандата. Аталай коментира, че сегашният министър излиза от енергийните среди и “чува петлите".