Дерогацията беше въведена с цел, която Асен Василев тогава, заложи като основна. Първо, да се позволи на рафинерията в Бургас да преработва руски петрол, защото не беше ясно дали може да преработва друг. И второ, за да останат, така да се каже поносими или да се намалят цените на горивата. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" народният представител Радостин Василев. Според него основната цел на дерогацията не е постигната. 

"Напротив, видяхме, че се формира свръхпечалба в “Лукойл", която същият този Асен Василев, не намери механизъм за отчитането и за намаляването на цените на горивата, това левче, за което говори Делян Добрев. Тоест, “Лукойл" генерира огромна печалба от 3 млрд. за този период на дерогацията, и в същото време горивата на българите стоят високи. Идеалистичната цел всъщност скара два за мен корупционерски лагера, единият лагер е на Бойко Борисов и на ГЕРБ, те 15 години нищо не направиха “Лукойл" да си внася данъците в България. Борисов играеше баскетбол с Вальо Златев, играеха и карти. Онзи строеше хотели, даже за къщата в Барселона го викаха да го разпитат, защото той е свързано с него лице. А другите сега се наредиха на опашката, най-вероятно, за да черпят ресурс, като формират свръхпечалба в “Лукойл". Е, да де, ама българските граждани нищо не получават. Заради това аз не гласувах на тези гласувания, защото каквото и да гласувам то не е в интерес на българския народ. Запазването на дерогацията няма да намали цените, ще продължи да формира свръхпечалба, която явно е изгодна за Асен Василев в “Лукойл". А премахването на дерогацията е възможно да доведе до много високо повишаване на цените, защото нямаме гарантирани доставки на друг нефт в рафинерията", каза Василев.

Според народния представител ще се опитат да откраднат рафинерията. 

"Вчера изтекоха някакви азербайджански фирми, които са с руски интереси, с турски интереси в тях - СОКАР. Това е възможност. Единственият изход за мен, от тази ситуация е национализация на “Лукойл". Сега или в период след евентуална сделка. Защото по този начин единствено може да се гарантира националния интерес. Това не е болшевизъм, това не е троцкизъм, това е спасение от крадците. Когато държавата оперира такъв огромен ресурс, единствената ни рафинерия, след закриването на “Плама" в Плевен, ние не можем да си позволим да загубим, това е национален суверенитет в момента", категоричен бе депутатът.