"България не е поемала ангажимент за затваряне на въглищни централи. Това беше категорично заявено. Приемете, че България няма ангажимент да затваря въглищни мощности". Това каза Радослав Рибарски от ПП след скандала между "Продължаваме промяната“ и ГЕРБ за въглищните централи пред bTV.

"България, както и повечето страни от Европейския съюз, са поели ангажимент за намаляване на въглеродните емисии. Всички знаем кога зелената сделка се появи като инициатива на Европейския съюз - през 2019. България също поема този ангажимент за намаляване на въглеродните емисии. Тази цел не се появява за първи път в плана за възстановяване. Тази цел просто е заложена и там като реформи“, обясни той.

Рибарски добави, че има голяма разлика между затваряне и извеждане от експлоатация на една мощност и нейното оставане в енергийната система и използването ѝ при нужда.

Той добави и че не може да се говори за режим на тока.

"Целият регион и съседните държави зависят от нашето енергийно производство. Ясно е, че чисто икономически те зависят от работата на мините и на въглища“, каза още Рибарски.