Конституцията може да бъде или пътеводител лек за обществените проблеми, или да се превърне в атомна бомба, която да погребе всичко под себе си. Затова трябва да се борави много внимателно с него (бел. от ред. - този документ). Това заяви председателят на Конституционната комисия Радомир Чолаков от парламентарната група ГЕРБ-СДС по време на разискванията за промените в Конституцията, предаде репортер на “Фокус"

Конституцията няма признат автор, а още по-малко някой знае авторите на един от нейните членове или алинеи, коментира той.

Според него с промените на Конституцията в началото на новото хилядолетие, следствието е получило възможността “да води войни" с останалите институции. 

“Нашата задача сега, поучени от миналите грешки, не е да обявим безусловната капитулация на прокуратурата като я обезличим, а напротив, да и помогнем да си стъпи на краката и да започне да си изпълнява съвестно и отговорно, възложените й функции, защото, ако допуснем обратното и някоя друга структура - съдебна или държавна, се почувства победител и поиска пълния разгром на прокуратурата, след това ще последват нови и нови войни", категоричен бе Чолаков. 

“Сигурен съм, че делото ни ще увенчае с добър край, ако се замислим само едно обстоятелство и спазим само едно условие. 

Изменението на Конституцията от 2015 година е прието точно по това време, времето на коледния пост, Резултат е катастрофален. Политическата система стигна до такава криза, че само нова промяна на Конституцията, сегашната, може да оправи това. 

Вторият разгром беше промяната на Изборния кодекс в навечерието на разпети петък. Виждате какви са последствията - пълен разгром на доверието в изборите и още по-голяма криза на политическата система", заяви той. 

“Резултатите са такива от неповерна гордост, от неотстъпчивост, от гняв - все грехове. Условието, което трябва да спазим, е да проявим смирение", категоричен бе той. 

Чолаков заяви, че е готов да поеме пълна политическа отговорност, но промените да бъдат направени по най-добрия начин. 

“Делото, с което сме се заели, е толкова важно и толкова голямо, че лично аз съм готов да поема всякаква жертва и да понеса всякаква щета само и само то да завърши добре. Защото, ако позволим на суетата и нагонът за надмощие да надделеят, Бог да ни е на помощ и дано не му омръзнало да пази тази измъчена страна".