"Добре би било президентът Радев да връчи третия мандат на партия, която няма да поставя условия! Защото се замислих, че има няколко партии, които непрекъснато поставят условия, въпреки електоралната си тежест, и това е най-голямата пречка в политическия дебат!

Така отговори Радомир Чолаков от ГЕРБ на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Два дни сме преди ПП да върне втория мандат и да видим на кого президентът Радев ще връчи третия мандат. Вие вече я играхте тази "въртележка“. И да видим дали ще има правителство?“.

Радомир Чолаков заяви, че поставянето на ултиматуми е натоварило изключително много българския политически живот през последните години. Той бе категоричен: "Той продължи: "Една партия, която поставяше ултиматуми, вече я няма. Друга очевидно е в изолация. Остава да се осланяме на здравия разум на президента да връчи третия мандат на някой, който може да го реализира. Ако го връчи на някой, който поставя ултиматуми, то очевидно ще вървим към следващи избори!“.

Народният представител от ГЕРБ коментира и казуса с журналиста Христо Грозев, като бе категоричен, че българската държава и партиите трябва да защитават всеки български гражданин, който е заплашван от чужда държава.

Беновска попита: "А защитаваше ли българската държава, когато Огнян Донев и Любомир Павлов купиха "Труд“ и "24 часа“? Вие употребихте глагола някой е "нападнал“ Христо Грозев. Той не нападна ли тогава, чисто икономически и хищнически, вестниците "Труд“ и "24 часа“ и техните собственици!“. Чолаков отговори, че това е бил търговски спор между бизнес партньори и в него няма политика.

По отношение на промените в ПВУ Радомир Чолаков заяви, че те могат да се случат, ако имаме разумни аргументи и ни уважават. Аргументите са налице, защото планът е бил договорен лошо от Асен Василев. За съжаление обаче страната ни е изгубила респекта на своите международни партньори през последните 2 години.

Беновска помоли Чолаков да коментира слуховете, че ГЕРБ са склонни да подкрепят Бойко Рашков за шеф на КП КОНПИ. Той отговори: "Моля! Вие се шегувате! Това не е възможно! Нямам представа кой го е написал, но това е напълно невъзможно! Бойко Рашков извършва незаконни арести, той не е юрист!“.

Чолаков обясни, че на следващото заседание на парламентарната комисия по правни въпроси ще се разглеждат предложените от МС промени в НПК и на Закона за съдебната власт. Поканени са тримата големи в съдебната власт, НПО-та и медии и се надява да стане сериозна дискусия. Той бе категоричен, че е крайно време казусът с разследването на главния прокурор вече да се реши, независимо дали от настоящия Парламент или от следващия. Предложението на служебния министър на правосъдието Крум Зарков е съдия временно да стане прокурор и да разследва главния прокурор. Ако то бъде прието, вероятно ще бъде проверено от Конституционния съд. Чолаков бе категоричен: "Ако Конституционният съд го върне, ние ще се излагаме за пореден път! Но ако това е цената, аз съм готов да го подкрепим! Другият вариант е дали не можем да намерим някакво решение на казуса делото "Колеви срещу България“, което да е удовлетворително и разумно в рамките на нормативния контекст и да приключим темата веднъж завинаги! Защото вижте, бъде ли свалена тази тема от дневния ред и на европейските ни партньори, на България страшно ще ѝ олекне! И за съм призовал всички органи в момента, трябва сериозно да мислим и да я свалим тази тема!“.