Президентът Румен Радев отказа да отговори на въпрос дали България ще арестува руския президент Владимир Путин, ако влезе на наша територия.

Припомняме, че миналата седмица Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за ареста на руския лидер.

"Първо, вие знаете, че отношенията в момента между държавите-членки на ЕС и Русия не са такива, че да предполагат посещение на президента на Руската федерация. Така че въпросът ви към момента е безмислен", каза държавният глава Румен Радев след края на Европейския съвет в Брюксел.

Вчера Унгария заяви, че няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той влезе на нейна територия.

Държавният глава посочи още, че България получава пълна подкрепа и висока оценка за охраната на външните граници на ЕС, като в момента се уточняват с бързи темпове техническите параметри на европейската помощ. Българо-турската граница е обявена за приоритетна от председателя на ЕК и всички държави членки и очакванията са през месец април да започне изпълнението на помощта за страната ни.

"България е част от общата политическа рамка на Европейския съвет за подкрепа на Украйна, но заедно с други 9 държави, не сме част от общата поръчка за доставка на 1 млн. снаряда за Украйна“, подчерта президентът Румен Радев в отговор на въпрос.

Той поясни, че практическата реализация на общата поръчка е в рамките на инициативата на Европейската агенция по отбрана, в която се включват 17 държави членки, а други 10, сред които и България, не взимат участие в тази инициатива. Държавният глава уточни, че България е част от Европейския инструмент за мир и благодарение на участието си в него страната ни ще може да модернизира отбранителната си  индустрия, така че да отговаря на съвременните изисквания и да има по-голям капацитет.