България е първата, която реагира на това бедствие. Това каза тази вечер президентът Румен Радев на форум, организиран от списание "Економист", съобщи БНТ.

"От вземането на политическо решение рано тази сутрин, до излитането на двата Спартана минаха 4,5 часа. Вие може да си представите какво означава това. Първо - да имаш екипи, подготвени хора, които да събереш като спасители, като медицински специалисти", заяви Румен Радев.

Два самолета "Спартан“ от състава на 16-а авиобаза във Враждебна излетяха в 12.47 ч. и 12.52 ч. днес, за летище Адана, за да транспортират екипите, с които България ще окаже помощ на Турция след разрушителното земетресение, съобщиха по-рано от пресцентъра на Министерството на отбраната.

На борда на самолетите са спасителен екип от дирекция "Аварийна помощ и превенция“ при Столична община с екипировка и оборудване за оказване на първа помощ в такива ситуации. Заедно с тях са и два екипа от Военномедицинска академия (ВМА) в състав лекар-хирург и анестезиологична медицинска сестра с екипировка и техническо оборудване. Медиците са част от Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи. Българските военни медици имат опит от участие в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница.

Модулът за издирване и спасяване на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“ също отпътува за Република Турция в 15 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Към Турция тръгнаха и пожарникари от Пловдив и София.