Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна не означава абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряко сблъсък с Русия. Вие мислите ли, че вече има такива предпоставки? Наблюдаваме как и риториката, и действията в тази посока ескалират. Това заяви държавният глава Румен Радев от Швейцария, където той бе на посещение по покана президента на страната Виола Амхерд. 

"Всички държави членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени в тази война", смята Радев. 

"Трябва да си даваме много сериозна сметка, че в ход е ескалация и в говорене, и в медии, и в действия. Време е българските политици да си отворят широко затворените очи по тази тема и да полагат усилия за по-бързо прекратяване на тази война, за намиране на пътища за мир, основани на Международното право", категоричен бе държавният глава. 

Държавният глава заяви, че български политици се "самоетикират за евроатлантици, без да разбират за какво става въпрос". Според него това било с цел "тяхното собствено оцеляване". 

По повод предстоящата конференция на мира, която ще се проведе следващия месец в алпийската страна, той каза: "Изключително важна първа стъпка е да се говори не само за оръжие, не само за подготовка, за победа, но да започне да се говори за мир".

Радев обаче заяви, че не е оптимист за евентуалния изход от конференцията. Държавният глава каза, че все още не е ясно кой ще представлява България на форума.

Той бе категоричен, че неговите предупреждения за изпращане на натовски войски в Украйна не трябва да се асоциират с опит за "сплашване".