Случаят с Християн Пендиков е израз на десетилетна политика на насаждане на омраза към българите и към всичко българско. И затова е изключително важно този път властите в РСМ ясно да заявят, че това е престъпление от омраза - не е битов скандал, не е криминален случай. Това каза президентът Румен Радев, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Защото неиздирените и ненаказани много случаи на системен тормоз над хората с българско съмосъзнание, водят до такива случаи на физическо насилие и ескалация. В понеделник там отиват министърът на вътрешните работи, председателят на ДАНС и нашият посланик, за да поискат от македонските власти ясно да заявят какви мерки предприемат, за да се чувстват македонските българи защитени и свободни", каза Радев.

По думите му това не е въпрос само за история и език, а и за елементарни човешки права. Радев каза, че очаква съвсем скоро македонските българи да бъдат вписани в Конституцията на РСМ.

Президентът призова за консолидация на усилията, за да се използват всички европейски механизми, за да се реши веднъж завинаги този проблем.

"Ако в РСМ продължават да блокират българско участие под каквато и да е форма, те се самоблокират за ЕС - това е ясно", каза президентът.