България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна. Това каза президентът Румен Радев в Брюксел, където е на на заседанието на Европейския съвет, предаде репортер на "Фокус"

"България е важна част от европейския механизъм за укрепване на мира. Тази инициатива беше създадена една година преди войната в Украйна. Този важен компонент от нея, за укрепване на отбранителните способности на държавите от ЕС е напълно в светлината на европейската визия за стратегическа автономия", отбеляза президентът пред журналисти. 

Радев подчерта, че именно заради това високо се оценява визитата на комисар Тоери Бретон. 

"Днешният съвет е много важен. България все повече се утвърждава като държава, която едновременно с аргументираното отстояване на нашите интереси, предлагаме и важни инициативи и идеи. Имаме значителен пробив в сферата на миграцията. Преди дни стартирахме пилотен проект с ЕК за намаляване на нелегалната миграция, за укрепване на нашата граница. Искам да изкажа благодарност на председателя на ЕК и колегите от Съвета, за това, че оценяват все по-високо нашите усилия и нашите успехи в опазването на границата. И откликнаха на призива за солидарност и общ ангажимент за охраната на външните граници. На 14 март бе приет нов стратегически подход за укрепване на границите и ще бъдат инвестирани 600 милиона евро за техническа помощ. Първи приоритет е българо-турската граница, тоест основната част от тези пари идват за България", каза Радев.

Той обясни, че страната ни е предложила у нас да се създаде международна оперативна група за борба с нелегалния трафик.

Лидерите на 27-те държави членки се събират на двудневна среща. Основните теми са войната в Украйна, миграцията и парите за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия.