На 25 октомври, вторник, президентът Румен Радев ще участва в конференция "Тридесет години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека“. Форумът се провежда под патронажа на държавния глава. На конференцията ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. По покана на президента Румен Радев за участие във форума в София пристига генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Конференцията се организира по повод 30 години от членството на Република България в Съвета на Европа и от ратифицирането на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (ЕКПЧ) и поставя акцент върху ангажираността на българските институциите за защита на правата на човека и предизвикателствата пред България като страна по конвенцията.

От 9.30 часа в зала "София“ на Гранд хотел София, държавният глава Румен Радев ще открие конференцията. Встъпителни слова ще произнесат генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич, министърът на правосъдието Крум Зарков и министърът на външните работи Николай Милков.

В конференцията ще участват още председателят на Конституционния съд Павлина Панова, българският съдия в Съда на Европейския съюз – Александър Арабаджиев, българският съдия в Европейския съд по правата на човека – Йонко Грозев,  министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, омбудсманът Диана Ковачева, представители на адвокатурата, на магистратски и правозащитни организации и университетски преподаватели.