Ако искаме България да се развива като силна и успешна държава в условията на ожесточаваща се конкуренция в света, се нуждаем от млади хора, които да растат силни, волеви, с психическа и физическа устойчивост, с чувство за сплотеност и всеотдайност. Това са все качества, които изгражда спортът. Това заяви държавният глава Румен Радев на инициативата "Спортувай с президента", съобщи прессекретариатът.

Церемонията, която се проведе в Гербовата зала на "Дондуков“ 2, за трета година отличи младежи, взели участие в "Президентския тест“, част от инициативата "Спортувай с президента“, която насърчава физическата активност сред младите ни хора. През 2023 г. над 1500 ученици се справиха успешно със седемте двигателни упражнения в рамките на "Президентския тест“.

На церемонията президентът Радев връчи почетния знак на инициативата на тридесет ученици от цялата страна в 4 възрастови групи, които в рамките на изминалата учебна година са постигнали най-високи резултати на "Президентския тест“. Държавният глава поздрави децата за впечатляващите резултати, за тяхната воля, усилия и всеотдайност. "Спортът допринася да бъдете успешни не само на стадионите, но и в живота, и да растете като достойни граждани на Родината“, подчерта той.

Румен Радев изказа благодарност и за енергията и всеотдайността на всички треньори, учители и родители, които допринасят младите ни хора да разгръщат своя талант и да се стремят към физическо и духовно усъвършенстване. Президентът Радев открои и работата на кметовете на Видин и Русе, които полагат усилия въпреки ограничените ресурси, така че да създават все повече и по-добри условия за масов спорт. Държавният глава отличи и работата на партньорите на инициативата "Спортувай с президента“. "Вие сте пример как трябва да си взаимодействат обществото и институциите, за да расте младо, силно и успешно поколение“, посочи президентът.

Награда "Община на годината“ получи Община Видин. Отличието, което е за осигуряване на най-добри условия за масов спорт, развитие на младите таланти и популяризиране на инициативата, бе прието от кмета на общината Цветан Ценков.

Румен Радев отличи с плакет "Спортен клас“ 5 "б“ от русенското ОУ "Никола Обретенов“. Отличието прие ръководителят на учениците Севдалина Стоянова. Тя получи и грамота като ръководител на Ученическата спортна школа в Русе към Центъра за подкрепа за личностно развитие, заедно със състезатели от клуба по ориентиране. За подпомагане и популяризиране на спортната инициатива и за техните доброволчески усилия президентът отличи с плакет "Доброволец на годината“ ученици от Спортно училище "Майор Атанас Узунов“ – Русе.

В Гербовата зала на "Дондуков“ 2 Румен Радев връчи и грамоти на Магдалена Христова, председател на клуб по лека атлетика "Приорити спорт“, за приноса й в популяризирането на "Купата на Президента по лека атлетика“, както и на партньори, подкрепящи "Спортувай с президента“.