Не обещаваме нулева миграция, но даваме най-доброто от себе си. Това заяви президентът Румен Радев, след като инспектира границата заедно с австрийския канцлер Карл Нехамер, който пристигна на работно посещение у нас, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Искам да благодаря на канцлера Нeхамер за приетата покана да дойде в България и да се запознае на място с охраната на българо-турската граница. Радвам се, че водената от него делегация днес имаше възможност да се запознае с реалната ситуация на границата и с начина, по който ние я охраняваме", каза държавният глава.

"Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа. България - в защита на своята национална сигурност и като отговорен член на ЕС, полага огромни усилия за справяне с това предизвикателство. Ние сме построили изцяло с наш национален бюджет ограда по цялата граница. По продължение на тази граница са разположени различни стационарни и мобилни системи за наблюдение и цялата информация се обобщава в регионалния център в Безмер", посочи Радев.

Президентът призова да се бъде постигнато рационално решение за приемането на България и Румъния в Шенген в обозримо бъдеще, като посочи и икономическите измерения на въпроса. "Шенген олицетворява една от най-значимите ценности на ЕС – свободата на движение. Не е справедливо България и Румъния да останат извън Шенген, защото от това губят както икономиките на двете ни държави, но и Австрия, която е инвеститор номер 1 в България“, посочи Румен Радев и отбеляза, че българските граждани все още минават проверки и чакат на контролно-пропускателни пунктове.

Австрия подкрепя усилията и желанието на България за охрана на границата, заяви канцлерът Карл Нехамер. Той заяви, че страната му ще подкрепи пред Европейската комисия България, за да получим 2 млрд. евро за засилване на охраната на границата ни. Средствата ще бъдат използвани за закупуването на по-усъвършенствана техника, хеликоптери, високопроходими превозни средства, техника за нощно виждане и други. Нехамер заяви, че е необходима промяна на европейската законова рамка и обща политика на връщане на мигранти, с възможност служителите на реда да действат бързо и ефективно, за да се постигне и работеща борба срещу нелегалната емиграция.

По време на посещението на Румен Радев и Карл Нехамер в Елхово от "Гранична полиция“ показаха условията, при които временно се задържат нелегално преминали държавната граница. Бяха представени и екипировка и техника за осъществяване на наблюдение и контрол. Охраната на българо-турската границата се осъществява от над 1600 служители на структури на МВР и на Българската армия.