Вярвам на факти и хронология. Така президентът отговори на въпрос дали Бойко Борисов е отговорен за смяната на външен министър, предаде репортер на "Фокус".

Припомняме, че премиерът Димитър Главчев е предложил на президента да смени външния министър Стефан Димитров с депутата от ГЕРБ Даниел Митов.

Според президентът смяната на министри е "поредното доказателство за провала на конституционната реформа". "От партийни събрания се раздават разпореждания. Надявам се господин Главчев да си дава сметка за щетите, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник. Когато аз участвах в служебните правителства партиите не можеха и да си помислят за подобни вмешателства." 

Радев смята, че е ясно кой е заявил смяната на външен министър, но зададе въпросът кой желае смяната на министъра на земеделието.

"Но кой поръча смяната и на земеделския министър, когото г-н Главчев лично представи за оставане в служебния кабинет в дух на приемственост и като доказан мениджърски опит в областта. Не е ли странно министър-председател да се сменя през ден мнението и нормално ли е изобщо през ден да сменяме министър? Така объркваме и обществото, и бизнеса, и партньорите.

Президентът отново заяви, че няма да се бърка в състава на служебния кабинет, но ще настоява и премиерът да си спази обещанието, че ще предложи кабинет равноотдалечен от всички партии.

"В петък ще поканя г-н Главчев да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии", поясни държавният глава.