"Осъзнаваме препятствията по пътя към членството ни в Шенген – инфлацията и неприетите закони. Служебното правителството успя да овладее всички фактори, които генерират инфлацията. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис, който е на посещение у нас, предаде репортер на "Фокус".

"Не само че имаме едни от най ниските цени на газа, но и имаме стабилни доставки. Най-ниските цени на горивата в ЕС, силен и независим сектор с който се гарантира сигурност на бизнеса и това дава спокойствие на дългосрочно планиране. Убеден съм, че инфлацията ще продължи да намалява с добри темпове. Очакваме бъдещият парламент да приема законите в спешен порядък“, посочи държавният глава.

"Убеден съм, че членството в еврозоната ще доведе до ползи за икономиката ни и се надявам с помощта на ЕК изпълнителната власт у нас да разработи и въведе мерки и модели, които да доведат минимализирането на риск от ръст на цените“, каза още той.

Радев смята, че членството ни в Шенген не само ще запази и за повиши стандарта на живот на българските граждани и възходящото развитие на икономиката.

"Наближава една година от войната в Украйна, която причини не само човешки загуби, но и щети в икономиката. Важно е ЕС да продължи да демонстрира единство в подкрепата си за Украйна, да продължи да упражнява натиск върху Русия в подкрепа на постигане на мир в Украйна и оказване на помощ в украинския народ.

Изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Домбровскис каза: "С налагането от страна на Русия на едностранни мерки за блокиране на доставките на храни от Украйна и с увеличаването на цените на горивата, в световен мащаб сме свидетели на увеличение на инфлацията.“

Той поясни, че се забелязват рекордни нива на инфлация в ЕС, а в държавите от Централна и Източна Европа има по-високо увеличение на цените в потребителската кошница.

"Служебно правителство е предприело мерки за инфлацията и беше обявено, че влизането на България в еврозоната се налага да бъде отложено. Европейските институции и ЕК продължава да подкрепя България по пътя към влизане в еврозоната“, допълни той.

Домбровскис изрази надежда това отлагане да не е дълго и страната ни да върви решително по пътя до успешния край. "Влизането ще донесе много ползи за българския народ.

И двамата се обединиха около общото мнение, че са необходими са още усилия и в посока на разяснителна кампания за българските граждани по темата, за да се знае какви ще бъдат ползите и какво трябва да се свърши.