Румен Радев се срещна с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан. Двамата отбелязаха приятелските двустранни отношения и културно-исторически връзки между България и Унгария, като Виктор Орбан оцени високо приноса на българската общност за развитието на страната. В разговора участваха българският министър на енергетиката Владимир Малинов и унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто. Сътрудничеството в сфери от взаимен интерес, както и теми от европейския дневен ред бяха обсъдени на срещата, съобщиха от прессекретариата на държавия глава.

Партньорството в сферата на енергетиката е от ключово значение в двустранните отношения, заяви президентът Радев по време на срещата. Той допълни, че благодарение на политиката за диверсификация, България има осигурен достъп до резервиран капацитет на втечнен газ в Гърция и Турция, което създава възможности страната ни да си сътрудничи с други държави, включително Унгария. Със съвместни усилия България и Унгария могат да си партнират за гарантиране на енергийната сигурност в Централна и Източна Европа, заяви още президентът Радев.

Румен Радев и Виктор Орбан обсъдиха рисковете пред сигурността и негативните последици върху Европа в социално и икономическо отношение от войната между Русия и Украйна. Двамата подчертаха необходимостта от ефективни дипломатически усилия за преустановяване на военните действия и търсене на мирно решение на основата на международното право.

По време на срещата беше обсъдено и предстоящото унгарско председателство на Съвета на ЕС в периода юли-декември 2024 г. Румен Радев и Виктор Орбан потвърдиха и подкрепата на България и Унгария за европейската перспектива на Западните Балкани като дългосрочен фактор за сигурността и просперитета на Европа. Румен Радев посочи, че за да бъде устойчиво, разширяването на ЕС следва да се базира на ясни принципи и критерии, като основен аспект е добросъседството и спазването на основните права на човека.