Румен Радев пристигна на работно посещение в Турция по покана на турския държавен глава. Двамата президенти имаха среща на четири очи в двореца "Вахдеттин", след което дадоха съвместна пресконференция.

Българският президент каза, че благодари на президента Ердоган за традиционното гостоприемство.

"България и Турция са съседи в един много сложен регион. Сътрудничеството между България и Турция е важно за сигурността и стабилността в региона", подчерта Радев, като добави, че двете страни имат важно взаимноизгодно сътрудничество в сферите на икономиката, енергетиката, туризма и изтъкна значението на опазването на сигурността на общите граници.

Той добави, че Турция е сред водещите инвеститори в България. Както отбеляза и президентът Ердоган, стокообменът между двете страни надхвърли 6 милиарда долара, посочи българският държавен глава.

Във връзка с кризата в Украйна Румен Радев посочи, че войната в Украйна "променя вече и глобалните вериги за доставки" и "днес единственият надежден сухопътен маршрут е през Турция и България".

"Вече усещаме този факт чрез засиления трафик през нашите гранични контролно-пропусквателните пунктове. Заедно трябва да създадем мерки за повишаване на сигурността. За да имат успех нашите начинания е важно да имаме добре охранявана граница. Разбираме и трудностите, пред които е изправена Турция по отношение на миграцията", посочи българският президент.

"Оценяваме усилията и приноса на Турция за разрешаване на конфликта в Украйна, включително чрез споразумението за износ на зърно, както и по отношение на размяната на военнопленници между Украйна и Русия".

Ердоган заяви от своя стана, че на срещата с Радев са били обсъдени редица въпроси, включително сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и сигурността, транспортната свързаност между двете държави. Той подчерта, че има обща воля за развиване на сътрудничеството. Президентът на Турция посочи, че стокообменът между двете държави възлиза на 6 милиарда долара, но добави, че общата цел е тази стойност да достигне 10 милиарда долара в най-кратък срок.

"Сътрудничеството ни ще продължи да се развива със завършването на модернизацията на граничните пунктове от българска страна и особено с укрепването на инфраструктурата за контрол на храните", каза още Ердоган. 

Той изтъкна, че Турция полага усилия за опазването на общото културно наследство, с което е свързана инициативата за реставриране на Желязната църква в Истанбул.